fredag 16 januari 2009

31/12 Mandaley

Dag 4 Nyårsafton

Vi anlande till Mandalay runt 7 på nyårsaftonsmorgonen, humoret var pa topp även om hela sällskapet kände sig en aningens schletna efter nattens busstur. Efter lite inhemsk frukost på en teashop med nudlar fick vi vila 2 timmar.
Alla var trötta, vi hade inte sovit nästan någonting under nattens strapader :).

Men vi trotsade tröttheten och begav oss mot vårt första stopp för dagen, nämlingen YMCA. YMCA är en organisation som bedriver en slags fritidsverksamhet for barn i Mandalay. Där kan barn få läxhjälp och chans att lära sig nya språk bland annat.

Efter vårt möte med YMCA åkte vi till en skola och ett barnhem som drivs av en munk. Där möttes vi av munkar och barn som alla var väldigt glada över att få träffa oss. Vi fick se oss runt på området där det även fanns en klinik för alla som behovde vård. Sedan lekte vi Funky Chicken med alla barn, vilket var väldigt uppskattat. Barnen hade många frågor och undringar om oss och alla talade bra engelska, vilket ar ovanligt. Det var fantastiskt för oss att fa möta alla dessa barn som var sa glada och fulla av livsgladje. Alla i gruppen berördes av detta möte.


Efter det åkte vi till en skola som drivs och finansieras av UNICEF och YWCA. Barnen ar där mycket fattiga och arbetet är väl behövt. Vi fick träffa elever och lärare en kort stund och han även bjuda dem på svenska pepparkakor. Sen begav vi oss till en annan skola i utkanten av Mandalay. Skolan låg i en liten bambuhydda och drevs av en dam som ensam undervisade 50 elever i åldern 4-5 ar, varje dag. Skolan saknade ett fungerande tak och lärarinnan var därför tvungen att stänga igen under regnperioderna. Vi bestamde oss därför for att bidra med pengarna det skulle kosta for att bygga ett nytt fungerande tak till skolan. Detta ar ett litet projekt vi kommer att arbeta med efter denna resa.



Dagen avslutades med att vi tittade på solnedganden på Mandalay Hill, vilket var väldigt vackert och stamningsfullt. Sedan at vi en trevlig nyårsmiddag med vara tre guider. Kvällen blev lyckad med mycket sång och skratt. Vi kom under natten fram till att detta var det bästa nyåret vi haft!

Ida och Kicki

Inga kommentarer: