lördag 10 januari 2009

1/1 Nyårsdagen

1/1 Dag 5 (Grupp 2)

Dagen började med att vi fick gå upp alldeles för tidigt med tanke på att nyårsafton var igår. Vi blev upp hämtade på sedvanligt sätt av våra guider. Efter en halvtimmas färd kom vi fram till floden Irrawaddy där vi gick ombord på en hyrd båt som var minst lika stor som en djurgårdsfärja.

På båtturen fick vi se hur det lokala nomad folket levde, de flyttar ut på sandöar och bor där under torr perioden. Gräver och säljer sand till byggföretag för att användas till cement eller betong. När regnperioden kommer ökar vattenståndet med flera meter och sandöarna begravs under vatten.

Väl framme såg vi ruinerna av utsidan till en bergspagod och ruinerna av dess två försvarare lejonen. Mot en avgift fick vi tillåtelse att gå upp på toppen av ruinen, lyckligtvis var en trappa gjord så det inte blev allt för mycket bergs klättring. Vi möttes av en storslagen syn samt barn som ville beskriva området. Medans vi gick runt där uppe lyckades Zebastian skada sig i foten men tack vare en av våra guider (Tun tun) ordnades ett plåster kvickt.
Efter en rundtur på toppen kände gruppen ett tvång av att skänka pengar till barnen. Förhoppningsvis går pengarna till det barnen sa att de ville göra, studera och mat till resten av familjen.
Vi gick till huset där världens näst största klocka hänger och fick prova på att slå på den så att vi fick höra på klockans fina klang.

På tillbakavägen fick vi prova på att dricka mandalays lokala sprit samt vi upptäckte till vår stora förtjusning att våra guider var otroligt bra på att sjunga och spela gitar.

Inga kommentarer: